1998
Mijlpalen
Dana redt haar eerste hond, een Duitse Herdershond mix,genaamd Printz, van illegale gevechten. Door hem worden de ogen van Dana geopend. Zij ziet de wreedheid die miljoenen honden in Roemenie ondergaan.
1999
Dana richt ROLDA op, de eerste groep dierenredders in Galati (de vijfde grootste stad in het zuidoosten van Roemenië, met ongeveer 30.000 zwerfdieren). Het openbare asiel, gebouwd in de communistische tijd, waar honden routinematig worden geëlektrocuteerd en levend gevild, is nog steeds actief. Er bestaat geen sterilisatieprogramma.
2001
Beatrice Welles, dochter van de beroemde acteur Orson Welles steunt als eerste beroemdheid ROLDA. Ze geeft ROLDA voor haar reddingsacties een genereuze donatie.
2002
Printz sterft ten gevolge van leverproblemen. Een paar maanden later adopteert Dana Boss, een Sint- Bernard mix met grote gedragsproblemen, vanwege de omstandigheden waarin hij leefde. Als Dana hem niet had geadopteerd, zou hij geëuthanaseerd zijn. In hetzelfde jaar begint ROLDA een samenwerking met een plaatselijke dierenarts om een intensieve sterilisatiecampagne in de stad Galati te starten.
2003
ROLDA koopt land in het dorp Smardan (nabij Galati) om het eerste kleine opvangcentrum te bouwen. In hetzelfde jaar bouwt ROLDA de eerste kennels, naar het voorbeeld van de Britse kennels in hout.
2004
De bouw van het kleine opvangcentrum is begonnen: het eerste blok van 10 kennels wordt gebouwd, naar het voorbeeld van het Britse model (met geïsoleerde binnenruimtes, buitenruimtes en loopruimtes) en een huisje voor operationeel personeel en vrijwilligers. Hetzelfde jaar verwelkomt ROLDA journalisten van het Amerikaanse Animal People Magazine. De journalisten nomineren ROLDA tot het beste opvangcentrum onder 17 andere uit heel Oost-Europa. ROLDA ontvangt ook de eerste uitnodiging om deel te nemen aan en te spreken op de conferentie CHAMP International in Orlando, Florida. De hond Bela vergezelt Dana tijdens haar reis over de oceaan en zij wordt de eerste ROLDA-hond die in de Verenigde Staten wordt geadopteerd. Later dat jaar voltooit ROLDA het tweede blok van 10 kennels.
2005
Het ROLDA-team voltooit de training voor asielbeheer, georganiseerd door Dogs Trust UK. In hetzelfde jaar helpt een groep Amerikaanse dierenartsen onze ROLDA-dierenarts om straathonden in Galati te steriliseren. In de zomer wordt Dana voor de tweede keer uitgenodigd om te spreken op de conferentie CHAMP International. De conferentie wordt gehouden in San Diego, California. Vervolgens volgt Dana een training bij het Helen Woodward Animal Centre, onder leiding van Mike Arms, een pionier op het gebied van dierenwelzijn. Later dat jaar lanceert ROLDA een campagne tegen het doden van honden, een champagne georganiseerd door een lokale staalfabriek.
2006
In februari wordt de organisatie ROLDA een geregistreerde NGO in Roemenië.
In maart bezocht Dana Groot-Britannië om hulp te zoeken voor haar missie in Roemenië. Er wordt een massale sterilisatiecampagne gehouden in Galati en een Amerikaanse filmploeg maakt een documentaire over deze gebeurtenis. Hetzelfde jaar bezoekt Loretta Switt (“Hot Lips” uit de serie M.A.S.H.), een bekende Amerikaanse dierenactiviste, het ROLDA-asiel. Op 4 juli wordt ROLDA een liefdadigheidsinstelling in de Verenigde Staten onder de naam Romanian League in Defense of Animals Inc. In hetzelfde jaar kocht ROLDA het land waarop zich nu het grote hondenopvangcentrum bevindt.
2007
ROLDA start een samenwerking met de lokale en gigantische staalproducent om hun zwerfhondenpopulatie, naar schatting 10.000 honden, op een humane manier op te lossen. Kort daarna begint de bouw van de grote paddocks die plaats bieden aan honderden honden. De enige reden waarom we op een zo grote schaal een opvangcentrum bouwen en beheren, is om te voorkomen dat de honden vergiftigd of gedood zouden worden op andere brute manieren, zoals tot dan toe gebeurde in de staalfabriek. ROLDA koopt een reddingswagen samen met een diervriendelijke vanguitrusting. We kunnen meer mensen in dienst nemen om ons bij onze inspanningen te helpen.
2008
De Bouw van 8 paddocks (80 kennels) van de in totaal 12 (die momenteel bestaan) in het grote opvangcentrum.
2008
–
2015
Ongeveer 10.000 zwerfdieren (volgens het management van de staalfabriek) worden opgevangen, gevoed, geherbergd en waar nodig gerehabiliteerd. Een aanzienlijk percentage van honden vindt een eeuwige thuis ergens in Europa. Tijdens deze periode brengt ROLDA met uitsluitend humane methoden het aantal zwerfdieren van de staalfabriekgigant terug van 10.000 naar 1.000.
2010
4 meer paddocks worden gebouwd in het grote dierenopvangcentrum, waarbij het totaal kwam op 12 paddocks (120 kennels). Dana wordt uitgenodigd als spreker op een openbaar evenement dat voor ROLDA in Zwitserland wordt georganiseerd. Daar ontmoet ze de beroemde Lolita Morena, een dierenactiviste die een grote invloed heeft op de ROLDA-werkzaamheden. Hetzelfde jaar start ROLDA met de renovatiewerken van het het kleine dierenopvangcentrum.
2012
Het grote hondenopvangcentrum wordt geregistreerd in Traces. Het gebouw ingericht als dierenkliniek is klaar. Na Roemenië en de Verenigde Staten openen we een nieuwe vestiging in Noorwegen, onder de naam ROLDA – Gatehunder fra Romania. NRK TV (Nationale TV uit Noorwegen) bezoekt de beide ROLDA-opvangcentra.
2013
Lolita Morena bezocht voor het eerst de ROLDA opvangcentra. Zij organiseert ook in Genève een protest tegen de nieuwe wetgeving die het doden van zwerfdieren in Roemenië toestaat, Zwitserse media worden uitgenodigd. ROLDA koopt extra grond in de buurt van het grote opvangcentrum.
2014
ROLDA richt nieuwe vestigingen op: in Zwitserland (Association ROLDA Suisse), Zweden (Association ROLDA Sverige) en Australië (ROLDA Inc). Nieuwe mijlpalen worden behaald: 250 honden herplaatst in Noorwegen en 700 honden herplaatst in Nederland.
2015
ROLDA richt nieuwe vestigingen op: in de UK (ROLDA UK) en in Duitsland (ROLDA Deutschland – Save Romania Strays e.V.) ROLDA creëert ‘real life rooms’ waar ons team het gedrag van honden geïsoleerd van de geluiden en afleidingen van de andere honden evalueert. Vanwege de vrijgevigheid van Zwitserse supporters worden honderden acaciabomen geplant om een natuurlijke windbarrière te vormen rond het grote opvangcentrum en het zo te beschermen tegen de sneeuwstormen.
2016
ROLDA viert haar 10-jarig bestaan. ROLDA start een onderwijscampagne in samenwerking met lokale scholen. Nieuwe mijlpaal wordt bereikt: ROLDA steriliseert 9.000 op de staalfabriek gevangen honden. In hetzelfde jaar eindigt de samenwerking met de staalfabriek omwille van schending van het samenwerkingscontract. ROLDA start twee juridische procedures tegen de staalfabriek.
2017
ROLDA start de renovatie van het kleine huis in het kleine opvangcentrum (gebruikt als administratiekantoor, herstelruimte voor honden, isolatie voor de geredde puppy’s, bad- en verzorgingsruimte voor de honden enz.)
2018
ROLDA wint het eerste proces tegen de staalfabriek, maar het leger van bedrijfsadvocaten gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank. ROLDA start met Donate een hondenhok-campagne voor de honden die leven in arme, landelijke gebieden in Roemenië.
2019
Het eerste proces tegen de staalfabriek is eindelijk voorbij. Na meer dan 3 jaar in de rechtbank wint ROLDA. We kunnen beginnen met het tweede proces (opgeschort tot het eerste is afgelopen) tegen Mittal Lakshmi, een van de rijkste mannen op aarde en eigenaar van de staalfabriek. Hij weigert zoals afgesproken in het samenwerkingscontract de honden gevangen en gehuisvest door ROLDA te voeren. ROLDA start een petitie waarop dierenliefhebbers van over de hele wereld de rijke man eraan herinneren de arme honden te voeren.
2020
Nieuwe mijlpaal bereikt: 20.000 dieren geholpen.
2021
ROLDA viert haar 15 jaar bestaan als liefdadigheidsorganisatie in Roemenië en in de VS.
ROLDA start nieuwe afdelingen in Denemarken. (ROLDA Denmark).
Onze slogan is…
Omdat elk dier het verdient om te worden gerespecteerd!